Krisis bagi mainstream media sejak kewartawanan warga semakin diterima oleh ramai pembaca

wartawan

Walaupun wartawan warga menyediakan maklumat yang senang dipercayai bagi keperluan warga terkemuka untuk membina masyarakat yang sihat dan demokratik, terdapat juga risiko kewartawanan warga terhadap krisis mainstream media. Pertama, wartawan warga memberikan sudut pandangan peribadi dan pandangan berat sebelah. Secara semula jadi yang sebenar, kewartawanan warga menggalakan ruang dengan pandangan sendiri dalam berita. Sudut pandangan atau pendapat artikel itu bergantung kepada niat peribadaripada penulis untuk mencapai matlamat peribdi mereka. Kadang-kadang mereka mungkin melampau bersetuju atau tidak bersetuju dengan pandangan mereka sendiri. Antara niat mereka yang jelas diiktiraf seperti aspek politik atau lain-lain. Kebangkitan kewartawanan warga terutamanya dicetuskan oleh politik di Nigeria. kuasa kerajaan dan kedaulatan undang-undang adalah amat kuat untuk mempengaruhi media arus perdana untuk menjadi pasif untuk menerbitkan di bawah tanah. Wartawan warga mungkin menjadi pembangkang yang akan dicabar untuk mainstream media.

Wartawan warga yang lebih suka menerbitkan artikel mereka melalui platform dalam talian seperti online casino supaya kebanyakan artikel sensitif sentiasa menyebarkan melalui dalam talian. Salah satu sebab menerbitkan dalam talian adalah untuk menarik pengguna lebih dalam talian untuk menyokong hujah mereka, terutamanya artikel dengan konteks politik.

Selain itu, wartawan warga boleh mengelakan sendiri untuk mematuhi etika media. Sebabnya ramai penyumbang warganegara tidak melihat diri sebagai wartawan tetapi sebagai aktivis. Ia dicabar oleh mainstream media jika etika media digelakan bagi wartawan warga. Jika wartawan bukan profesional melaporkan berita tanpa mencari kebenaran atau memperoleh keuntungan mereka, kesan negatif akan dipengaruhi kepada pihak yang terlibat. Sebagai contoh, isu Steve Jobs dilaporkan oleh CNN iReport mengenai sumber yang salah iaitu beliau menceruhi penyakit teruk sebelum beliau mati. Berita ini menpengaruhi imej peribadi dan juga Apple imej dalam aspek pasaran.

 

Leave a Reply